0

همه چیز در مورد حقوق و دستمزد

756 بازدید
نحوه محاسبه حقوق و دستمزد

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد که در دنیای محاسبات حسابداری یکی از پر اهمیت ترین مباحثی است که کسب و کارها، چه بزرگ و چه کوچک با آن درگیر هستند، بسیار مهم است. محاسبه و پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای کارکنان یکی از مهم ترین و در عین حال وقت گیرترین محاسبات بخش‌ های مالی و اداری هر کسب و کاری است. در این مقاله سعی کرده ایم هر آنچه که باید در مورد حقوق و دستمزد و مزایا و نحوه محاسبه آن ها بر اساس قانون کار بدانید برای شما توضیح دهیم.

آنچه در این مطلب می خوانیم

اهمیت محاسبات حقوق و دستمزد

هنگامی که بتوانید حقوق و دستمزد و مزایای کارکنان خود را به طور منظم و دقیق محاسبه و پرداخت کنید و اطلاعات عملکرد کارکنان را به صورتی بایگانی کنید که هم دسترسی آسان به آنها داشته باشید، هم بتوانید گزارش های متنوعی از این اطلاعات تهیه کنید، از یک سو موفق شده اید میزان رضایت پرسنل خود را بالا ببرید و از سوی دیگر تعامل خود را با مراجع و سازمان ‌های مرتبط (مانند سازمان بیمه، وزارت دارایی و…) تسهیل نمایید.

مفهوم حقوق و دستمزد

مفهوم حقوق و دستمزد به هیچ وجه پیچیده نیست. واحد حسابداری و افرادی که به عنوان مسئول امور مالی و حسابداری در هر شرکت یا کسب و کاری مشغول فعالیت هستند، باید کارکرد پرسنل را به طور دقیق محاسبه کنند و جزئیات آن را در قالب یک فیش رسمی با عنوان فیش حقوقی به کارکنان ارائه کنند. اطلاعاتی که در مورد نحوه محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان وجود دارد باید هر ماه به عنوان هزینه در دفاتر حسابداری ثبت شوند تا در محاسبات مالیاتی هم مورد محاسبه قرار بگیرند.
حقوق و دستمزد مبلغی است که به ازای مقدار معینی کارکرد مثلاً هفتگی یا ماهانه به کارگران یا کارمندان پرداخت می ‌شود و مربوط به جبران خدمتی است که یک کسب و کار باید به پرسنل خود در ازای یک دوره‌ زمانی مشخص و در یک تاریخ مشخص پرداخت کند.
مبنای محاسبه دستمزد، ساعت است و با حقوق که پرداختی ماهانه است، تفاوت دارد. دستمزد رایج‌ ترین شیوه پرداخت حق الزحمه به کارگران و حقوق متداول ‌ترین شیوه پرداخت به کارمندان است.

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد

برای محاسبه حقوق و دستمزد حسابدار یک سازمان باید اطلاعات به روز و دقیقی در زمینه حقوق پایه، انواع مزایا، هزینه مسکن، عائله مندی و غیره داشته باشد.
در سازمان ها به منظور استفاده بهینه و مفید از نیروی کار در ساعات اداری اقدام به ثبت ورود و خروج پرسنل و پرداخت حقوق بر اساس آن می کنند. بدین منظور بسیاری از شرکت ها از دستگاه های ساعت زن و یا نیروی مختص به ثبت ورود و خروج بهره می برند. با استفاده از این دستگاه های حضور و غیاب حضور هر یک از کارکنان در محل کار و ساعت شروع و خاتمه کار آنها در هر روز یا هر نوبت کاری ثبت می شود و اطلاعات مربوط به تأخیر در ورود، تعجیل در خروج، اضافه کاری، مرخصی پرسنل و مواردی از این قبیل در اختیار واحد حسابداری قرار می گیرد.

نقش منابع انسانی در فرآیند محاسبه حقوق و دستمزد

منابع انسانی در فرآیند محاسبه حقوق و دستمزد نه تنها باید نقش ناظر و هدایت کننده این فرآیند را ایفا کند، بلکه باید بر این که فرآیند محاسبه حقوق و دستمزد بر اساس الزامات قانونی انجام شود نظارت کند.
مزایایی که به کارکنان تعلق می گیرد، شرایط کار و شرایط استخدام، تسهیلات مالی و رفاهی که سازمان در اختیار کارکنان قرار می دهد و هر آنچه که به امور کارکنان مربوط می شود می تواند در میزان حقوق و دستمزد تعیین شده برای کارکنان نقش مهمی داشته باشد. بنابراین فرآیند محاسبه حقوق و دستمزد حتمأ باید با مشارکت منابع انسانی مجموعه ها انجام گیرد.

وظایف بخش حسابداری در محاسبه حقوق و دستمزد

بعد از اینکه منابع انسانی اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه حقوق و دستمزد را در اختیار حسابداری قرار داد، فرآیند محاسبه توسط حسابدار شروع می شود. حسابداری طبق فرمول‌ها و نحوه محاسبه حقوق و دستمزد و بر اساس نرخ حقوق و دستمزد سال، دریافتی کارکنان را محاسبه می کند و برای آن ها فیش حقوقی تهیه می کند. البته انجام این کار با استفاده از نرم افزار حسابداری با سرعت و دقت بیشتری انجام می شود.

تعیین حقوق پایه در حسابداری حقوق و دستمزد

تمامی حقوقی که با رعایت قانون کار برای کارگران رسمی و قراردادی و یا به وسیله عقد قراردادی که مغایر با قانون کار نباشد برای کارمندان و کارگران قراردادی برای انجام یک ساعت کار یا تولید یک واحد محصول تعیین و به صورت ساعتی، روزانه، هفتگی و معمولأ ماهانه پرداخت می گردد، حقوق پایه می گویند.
مرحله اول فرآیند حسابداری حقوق و دستمزد تعیین حقوق پایه است. حقوق پایه به طور سالانه مشخص می شود. شورای عالی کار وظیفه تعیین حقوق پایه سالانه را به عهده دارد. این شورا از نماینده دولت، نماینده کارفرمایان و نماینده کارگران انجام می شود و بعد از مشخص شدن به همه واحدهای اقتصادی اطلاع داده می شود.
البته تعیین حقوق پایه به این دلیل نیست که محدودیتی برای استفاده از این حقوق پایه وجود داشته باشد. حقوق کارکنان یک مجموعه می تواند به صورت توافقی بین کارفرمایان و کارکنان مشخص شود و به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه یا پروژه ای پرداخت شود. البته لازم است برای این کار قراردادی تنظیم شود.
در صورتی که حقوق کارکنان ساعتی محاسبه می شود هم باید ساعات حضور آن ها محاسبه شود و سپس حقوق آن ها مشخص شود.

محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه کارگران

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه چگونه است؟

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه

بر اساس مفاد قانون مدنی جمهوری اسلامی، ماه شمسی ۳۰ روز است. لذا در قانون کار حقوق و مزایای متعلقه به کارگر بر مبنای ۳۰ روز محاسبه می گردد. البته پرداخت حقوق و مزایای متعلقه در ماه های ۳۱ روزه تقسیم بر ۳۰ شده و در عدد ۳۱ ضرب می گردد و طبیعتا در ماه های ۲۹ روزه نیز بر عدد ۳۰ تقسیم شده و در ۲۹ ضرب می شود.

یعنی تعیین حقوق و دستمزد بر مبنای ماه ۳۰ روزه و پرداخت آن بر مبنای تعداد روزهای ماه انجام می گردد. به این معنی که وقتی از سوی شورای عالی کار، حداقل مزد کارگران اعلام می گردد، این مبلغ بر مبنای ماه شمسی (۳۰ روزه) اعلام شده، اما هنگام پرداخت آن بایستی به تناسب تعداد روزهای ماه مورد نظر محاسبه گردد.

پرداخت و محاسبه حقوق با توجه به تعداد روزهای ماه

در قانون کار ۴۴ ساعت کار در هفته اعلام شده و یک روز جمعه هم استراحت ولی حقوق آن باید پرداخت شود. بنابراین:
۴۴ ساعت تقسیم بر ۶ روز کاری = ۷٫۳۳ که منظور همان ۷ ساعت و بیست دقیقه است
با توجه به اینکه ساعات کاری در روز ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه می باشد پس هر شخص باید در ماه ۳۰ تا ۷٫۳۳ کار کند که در مجموع یک ماه، تعداد ساعات کاری ۲۲۰ ساعت می شود. حال اگر جمعه ها و سایر روزهای تعطیل را از آن کم کنیم، خالص کارکرد شخص مشخص می شود. برای مثال وقتی شخصی در ماه ۱۸۰ ساعت کار می کند و کل حقوق یک ماه را دریافت می کند، در واقع قسمتی از حقوقی که دریافت می کند بابت ساعاتی است که شخص فعالیتی نداشته است.
در ماده ۶۴ قانون اشتغال به این موضوع نیز اشاره شده که مرخصی سالانه شاغلان با استفاده از مزد و احتساب چهار روز جمعه، جمعأ یک ماه است. پس با احتساب ماده ۶۲ و ۶۴ قانون اشتغال می توان روزهای فعالیت یک شاغل را این گونه محاسبه نمود که روزهای فعالیت به علاوه مرخصی استحقاقی به علاوه روزهای جمعه به علاوه روزهای تعطیل رسمی، جمع کارکرد ماهانه او را رقم خواهد زد.
در نیمه اول سال، 31 روز و برای نیمه دوم سال، ۳۰ روز و برای اسفند ماه نیز معمولا 29 روز خواهد بود.

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد کارگران با توجه به حداقل و حداکثر ساعت کار در ماه

با در نظر گرفتن موضوعاتی که در بالا اشاره شد و با توجه به این که ساعت کاری هر شاغل در ایران، ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه است، لذا ساعت فعالیت عادی شاغلان بر اساس این فرمول که در زیر آمده است، محاسبه می شود:
(روزهای عادی * ۲۰/۷) + (روزهای جمعه و تعطیلات * ۲۰/۷) + (روزهای مرخصی * ۲۰/۷)
ساعت فعالیت عادی هر شاغل = روزهای هر ماه ضرب در ۲۰/۷
با توجه به فرمول فوق، ساعت فعالیت عادی شاغلان در شش ماهه اول سال، ۲۲۷ ساعت و در شش ماهه نیمه دوم سال، ۲۲۰ ساعت است. در ماه اسفند نیز ۲۱۲ ساعت خواهد بود.

محاسبه مزایای وابسته به حقوق کارگران

یکی از مهمترین وظایف حسابدار حقوق و دستمزد تعیین نمودن مبلغ خالص قابل پرداخت به پرسنل به عنوان حقوق و دستمزد و مزایای آنان می باشد. حسابدار موظف است با لحاظ کردن قوانین وزارت کار به محاسبه دقیق حقوق و مزایای قانونی کارکنان بپردازد. حقوق و دستمزد خالصی که به هر یک از پرسنل تعلق می گیرد شامل مزایا (که به مبلغ حقوق پایه کارکنان اضافه می شود) و کسورات (که از مبلغ حقوق دریافتی کارکنان کسر می شود) است.
از نمونه های مزایای وابسته به حقوق کارکنان می توان این گونه عنوان کرد که هر کارگری در هر حالت اشتغال از حقوق پایه، حق بیمه، حق اولاد و عائله مندی، حق بن، حق مسکن، خواروبار، حق سنوات، عیدی و پاداش، حق مأموریت و غیره برخوردار است. البته برخی از مزایای ذکر شده با وجود شرایط خاصی در شخص کارگر به وی تعلق پیدا می کند، مانند تأهل یا داشتن فرزند. برخی دیگر از مزایا نیز در صورت انجام وظایف محول شده به کارگر در شرایطی غیر از شرایط عادی کاری تعلق می گیرد، مانند فوق العاده اضافه‌ کاری و یا حق مأموریت.
به طور کلی مزایایی که به همه کارگران و کارمندان علاوه بر حقوق و دستمزد ثابت ماهیانه تعلق می گیرد به دو دسته تقسیم می شوند:

نحوه محاسبه مزایای مستمر

مزایای مستمر مزایایی است که به جز حقوق پایه به کارکنان پرداخته می شود. مزایای مستمر هم می توانند در قالب افزایش حقوق نقدی و هم غیر نقدی باشند. مسکن سازمانی، اتومبیل، بن تهیه مواد غذایی یا سبدهای کالا و بسیاری از موارد این چنینی مزایای مستمر غیر نقدی و مواردی مثل حق ایاب و ذهاب، حق مسئولیت، حق کشیک یا موارد مشابه دیگر از مزایای مستمر نقدی هستند که البته همه این موارد باید با تشخیص کارفرما مشخص شوند.

مزایای غیر مستمر

مزایای غیر مستمر به عنوان اضافه کار به حقوق اضافه نمی شوند و تاثیری در آن ندارند. پاداش، عیدی آخر سال، هزینه تهیه پوشاک، هزینه درمان، حق مأموریت، بازخرید، دریافت مبالغ مرخصی های استفاده نشده برخی از مثال های مزایای غیر مستمر هستند که باید در محاسبات حقوق و دستمزد در نظر گرفته شود.

 نحوه محاسبه حقوق و دستمزد به همراه حق بن و مسکن

بر حسب میزان کارکرد هر فرد، به او حق بن تعلق می ‌گیرد. این مورد بر اساس جدول حقوق و دستمزد به هر فرد بر اساس هر تعداد ساعتی که در ماه کار کرده است حق بن محاسبه می‌ گردد و این گونه نیست که همه افراد به میزان برابر حق بن را دریافت و از مزایای یکسانی برخوردار باشند. این مورد هم همانند رقم افزایش حقوق باید به توافق کارفرما و نیروی کار برسد.
همچنین امتیاز حق مسکن به کلیه کارکنان فارغ از داشتن مسکن شخصی، باید پرداخت شود.

حق بیمه در محاسبه حقوق و دستمزد

به موجب ماده ۱۴۸ قانون کار یکی از وظایف زایل‌ ناشدنی کارفرما، بیمه کردن کارگران از اولین روز اشتغال آن ها در محل کار می باشد. وظیفه و مسئولیت بیمه کردن کارگران تحت هیچ شرایطی حتی با توافق با کارگر و یا درج در قرارداد کار از گردن کارفرما ساقط نمی ‌شود. پرداخت نکردن حق بیمه برای کارگران به سازمان مربوطه مستوجب جریمه و مجازات ‌هایی می باشد که در قانون کار آورده شده است.

حق اولاد و عائله مندی

بر طبق قانون اداره کل کار و رفاه اجتماعی، کارفرما موظف است به کارگران متأهل دارای فرزند حق اولاد و یا همان حق عائله‌ مندی پرداخت نماید که مبلغ آن برای هر یک از فرزندان شامل معادل ۱۰ درصد حداقل حقوق ماهانه سال جاری می باشد. البته با این شرایط که کارگر می بایست حداقل به مدت ۲ سال (۷۲۰ روز) سابقه بیمه نزد سازمان تأمین اجتماعی داشته باشد و فرزندان وی نیز شامل شرایط دریافت حق اولاد باشند. این امتیاز مشمول کسر حق ‌بیمه نیست.
حق اولاد برای فرزندانی که دارای شرایط ذیل باشند در نظر گرفته خواهد شد:

  • سن فرزندان کمتر از ۱۸ سال باشد
  • دختران بالای ۱۸ سال مجرد باشند
  • فرزندانی که به تحصیل اشتغال داشته باشند تا پایان تحصیل شامل پرداخت حق اولاد می شوند. در این مورد تحت تکفل بودن فرزند مورد شرط قرار نگرفته، فلذا پرداخت حق اولاد به کارگر بیمه شده ای که فرزند بالای ۱۸ سال در حال تحصیل داشته باشد حتی در صورت ازدواج تعارضی با قانون ندارد.
  • فرزندانی که در اثر بیماری یا نقص عضو بر طبق گواهی کمیسیون های پزشکی قادر به کار نباشد.

نحوه محاسبه اضافه کاری

اضافه کاری یکی از موضوعاتی است که در بین حسابداران اهمیت فراوانی دارد. استفاده از نیروی انسانی مازاد بر ساعت تعیین شده طبق قانون اداره کار اضافه کاری محسوب می شود. هر فرد در هفته جمعأ ۴۴ ساعت فعالیت می کند که در ماه، ۲۲۰ ساعت می شود.
طبق ماده 59 قانون کار ارجاع هر فعالیت اضافی به شاغلان در شرایط عادی با رعایت موافقت نیروی کار و پرداخت ۴۰ درصد اضافه بر مزد به ازای هر ساعت فعالیت و عملکرد عادی، مجاز خواهد بود. به همین خاطر در فرمول محاسبه اضافه کار، عدد ۱۴۰ درصد را شاهد هستیم که جمع ۱۰۰ و ۴۰ خواهد بود و فرمول محاسبه حقوق و دستمزد کارگران بر اساس ساعات اضافه کاری آنان به شرح زیر می باشد:

ﺍﺿﺎﻓﻪ ﮐﺎﺭﯼ = ﺣﻘﻮﻕ ﭘﺎﯾﻪ تقسیم بر ۲۲۰ ﺳﺎﻋﺖ * ۱۴۰ % * تعداد ﺳﺎﻋﺎﺕ ﺍﺿﺎﻓﻪ ﮐﺎﺭﯼ

بر اساس فرمول بالا در پایان هر ماه این ساعت های اضافه کاری برآورد شده و در حقوق نهایی فرد تأثیرگذار خواهند بود و موجب می شود کارگر حقوقی فراتر از حقوق اولیه خود بدست آورد.
محاسبه اضافه کاری شامل محدودیت در ساعت (حداکثر ۴ ساعت در روز و ۱۳۵ ساعت در ماه) می ‌باشد.
در این خصوص به تفصیل در مقاله قوانین مربوط به اضافه کاری طبق اداره کار صحبت شده است.

محاسبه اضافه کاری و حقوق و دستمزد کارگران

توجه به اضافه کاری در محاسبه حقوق و دستمزد

نحوه محاسبه حقوق شب کاری

در بسیاری از کارخانجات و مراکز تولیدی و بهداشتی و خدماتی سراسر  کشور، شاغلان مجبورند ساعاتی را در شب فعالیت داشته باشند. نحوه محاسبه حقوق و دستمزد شب کاری کارکنان به این صورت است که تعداد ساعت شب کاری شاغلان در ۱۳۵ درصد ضرب شده و ماحصل، در 220 ساعت کار در ماه ضرب می شود. عدد بدست آمده باید بر حقوق پایه شاغل تقسیم شود.
نکته ای که درباره محاسبه حقوق شب کاری شاغلان باید مد نظر شرکت ها و مؤسسات باشد، بر اساس ماده 58 قانون اشتغال به ازای هر ساعت فعالیت شبانه شاغلان غیر نوبتی، بایستی 35 درصد اضافه بر مزد ساعت فعالیت عادی به کارگران تعلق بگیرد. در این ماده قانونی به کارگران غیر نوبتی اشاره شده است. یعنی اگر ساعت کار رسمی کارگری شیفت شب باشد، حقوق شب کاری به وی تعلق نمی گیرد. چرا که ساعت فعالیت رسمی او شب بوده و در صبح عملکردی نداشته است.

نحوه محاسبه حقوق شیفت‌های کاری

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد نوبت کاری که بین صبح و عصر قرار می گیرد به این صورت است که تعداد ساعت نوبت کاری در عدد ۱۱۰ درصد ضرب شده و ماحصل در ۲۲۰ ساعت ضرب می شود. عددی که بدست می آید بر حقوق پایه کارگر تقسیم می شود و مبلغ ریالی حقوق کارهای نوبت کاری که در این بازه زمانی انجام می شود، استخراج خواهد شد.
نحوه محاسبه حقوق کار نوبت کاری بین صبح و عصر و شب انجام می شود، به این صورت است که ساعات نوبت کاری در عدد ۱۱۵ درصد ضرب شده و ماحصل در عدد ۲۲۰ ساعت ضرب می شود. عدد بدست آمده را بر حقوق پایه تقسیم می کنیم تا حقوق نوبت کاری استخراج شود.
نحوه محاسبه حقوق کار نوبت کاری که صبح و شب و یا عصر و شب انجام می شود به این صورت است که تعداد ساعت نوبت کاری در 122.5 درصد ضرب شده و ماحصل در ۲۲۰ ساعت ضرب می شود. عدد حاصله بر حقوق پایه ماهانه کارگر تقسیم می شود.
در این خصوص در مقاله انواع شیفت ها و ساعت های کاری به تفصیل صحبت شده است.

نحوه محاسبه مزایای سنوات و عیدی کارگران

بر اساس ماده 24 قانون کار به تمامی کارکنان (چه قرارداد موقت چه دائمی) به ازای هر یک سال کار به میزان یک ماه حقوق پایه به عنوان حق سنوات پرداخت ‌می شود. به همین ترتیب به افرادی که کمتر از یک ‌سال مشغول به کار بوده ‌اند، متناسب با مدت اشتغال حق سنوات تعلق می گیرد. امتیاز حق سنوات شامل دو ماه حقوق مبناست که این میزان نباید از سه برابر حداقل حقوق سال مرتبط بیشتر شود.
برای محاسبه سنوات تعداد روزهای کارکرد را در ۳۶۵ روز ضرب کرده و آن را بر حقوق پایه تقسیم می کنند. طبق ماده 24 قانون کار، کارفرما موظف است به کارگری که طبق قرارداد یک سال یا بیشتر کار کرده است، بر اساس آخرین حقوق مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار پرداخت کند.
عیدی سالانه کارگران نیز ۲ برابر پایه حقوق است. مشروط بر این که از ۳ برابر حدقل حقوق همان سال بیشتر نشود. اگر عیدی از ۳ برابر حداقل حقوق همان سال بیشتر شود، روزهای کارکرد ضرب در ۳ برابر حداقل حقوق پایه تقسیم  بر ۳۶۵ روز سال، میزان عیدی خواهد بود.

کسورات قانونی حقوق و دستمزد

کسورات حقوق و دستمزد را می توان به دو دسته تقسیم نمود: کسورات قانونی مثل مالیات و حق بیمه اجتماعی و کسورات توافقی مثل اقساط وام مسکن و بدهی به شرکت تعاونی و مساعده سازمان مربوطه که با توافق کارگر و کارفرما انجام می گیرد. کسورات حقوق و دستمزد برای کارفرما به عنوان یک بدهی مطرح می شود و باید ظرف مدت مقرر به مراجع ذیربط پرداخت نماید.

محاسبه مالیات حقوق و دستمزد

محاسبه مالیات از دسته کسورات قانونی حقوق و دستمزد است. نرخ مالیات حقوق و دستمزد به صورت سالانه توسط سازمان های مرتبط مشخص می شود و با میزان دریافتی کارکنان ارتباط دارد.
در ایران کارفرمایان موظفند بر مبنای جدول مندرج در ماده 131 قانون، مالیات های مستقیم بخشی از پرداختی کارکنان خود که مشمول مالیات بر حقوق می شود را کسر و تا مدت زمان تعیین شده (آخرین روز ماه پس از ماه مذکور) به شماره حساب های تعیین شده وزارت امور اقتصاد و دارایی واریز نمایند که در صورت عدم پرداخت مشمول جریمه خواهند بود .

حق بیمه تأمین اجتماعی در محاسبه حقوق و دستمزد

حق بیمه تأمین اجتماعی از دیگر کسورات قانونی حقوق و دستمزد است که برای اعطای خدمات بیمه تأمین اجتماعی به کارکنان در حسابداری حقوق و دستمزد در نظر گرفته می شود. بر اساس قانون و مقررات بیمه تأمین اجتماعی هر شخصی که در ایران تحت پوشش کارفرمایی کار می کند و از او مزایای نقدی یا غیر نقدی می گیرد در صورت مشمول نبودن سایر قوانین بیمه کشور مشمول قانون بیمه تأمین اجتماعی است و در ازای پرداخت مبلغی به عنوان حق بیمه می تواند از مزایای آن استفاده کند.
کارفرمایان موظفند هر ماه 30 درصد از وجه پرداختی به کارگران (30 درصد از مبلغ خالص پس از کسر موارد غیر مشمول) را حداکثر تا پایان ماه بعد از ماه مذکور به شماره حساب های مشخص شده سازمان تأمین اجتماعی واریز نموده و در صورت عدم ارائه لیست بیمه شدگان و پرداخت مبلغ حق بیمه جریمه خواهند شد. از 30 درصد حق بیمه پرداختی به سازمان تأمین اجتماعی 23 درصد آن متعلق به کارفرما بوده و توسط او تأمین وجه می شود که به عنوان هزینه بیمه تأمین اجتماعی در حساب ها شناسایی می شود. همچنین از مبلغ مذکور 3 درصد آن مربوط به بیمه بیکاری می باشد. 7 درصد باقی مانده از حق بیمه نیز سهم خود کارگر بوده که پس از محاسبه حقوق و دستمزد از خالص پرداختی او کسر می گردد.

وجوه مشمول کسر حق بیمه از فیش حقوقی کارگر

موارد مشمول بیمه حقوق و دستمزد بسیار متعدد است و می توان گفت تمامی وجوه و مزایایی که چه به صورت نقدی و چه غیر نقدی تحت هر عنوانی به کارگران پرداخت می شود، از موارد مشمول بیمه حقوق و دستمزد خواهد بود. این موارد مشمول بیمه می تواند تحت عناوینی مثل مزد، دستمزد، کارمزد، کارآموزی و … باشد، به طور کلی مبالغ پرداختی طبق قانون که مشمول کسر حق بیمه است به شرح زیر می باشد:

  • حقوق و دستمزد و کارمزدها
  • فوق العاده های شغلی کارگران
  • هر نوع اضافه کاری شامل شب کاری و نوبت کاری
  • هر گونه فوق العاده خارج از مرکز
  • هر گونه فوق العاده انجام کارهای سخت و زیان بار
  • هر گونه هزینه خواروبار و مسکن
  • هر گونه مزد ایام تعطیل و مرخصی استحقاقی
  • هر گونه فوق العاده های ثابت
  • هر گونه پاداش به جز مواردی که مشمول کسر حقوق بیمه نیستند

وجوه معاف از  کسر حق بیمه

در این میان خدماتی نیز برای کارگران و کارکنان ارائه می شود که از موارد مشمول بیمه حقوق و دستمزد نبوده و معاف از کسر حق بیمه می باشند. این خدمات به شرح زیر است:

  • باز خرید ایام مرخصی
  • کمک هزینه اولاد
  • هزینه سفر و فوق العاده مأموریت ها
  • عیدی و پاداش نهضت سواد آموزی
  • حق شیر
  • پاداش افزایش تولید
  • خسارت اخراج و مزایای پایان کار
  • حق همسر که در اجرای قانون نظام هماهنگ پرداخت به کارکنان دولت که مشمول قانون تأمین اجتماعی هستند، پرداخت می شود.

رقم افزایش حقوق در سال جدید

افزایش رقم حقوق از موضوعاتی است که هر ساله کارمندان شامل آن می ‌شوند. رقم حداقل افزایش حقوقی که هر سال توسط اداره کار اعلام می ‌شود برای افرادی است که هر سال طبق قراردادشان حداقل حقوق را دریافت می ‌کرده‌اند. هر سال درصدی برای افزایش حقوق توسط وزارت کار اعلام می ‌شود که البته این میزان افزایش، باید طبق توافق کارفرما و نیروی کار باشد.

نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد

دقت و صحت محاسبه حقوق و دستمزد در نرم افزارهای حقوق و دستمزد

نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد

محاسبات حقوق و دستمزد ایران یکی از سخت‌ ترین، پیچیده ‌ترین و پر چالش ترین محاسبات حقوق و دستمزد در سراسر دنیا طبقه ‌بندی می ‌شود.
این محاسبات به دلیل پارامترهای متنوع و موارد قانونی مثل بیمه و مالیات یکی از زمان برترین و خطاپذیرترین فعالیت ‌های مستمر سازمان است که همواره با احتمال بروز خطاهای انسانی در جمع ‌آوری اطلاعات کارکرد و محاسبه دقیق حقوق و مزایای پرسنل همراه خواهد بود.
محاسبات حقوق و دستمزد همیشه بخش مهمی از سازمان تلقی می ‌شود و با توجه به حساسیت آن نیازمند استفاده از نرم ‌افزاری است که بتواند علاوه بر دقت کافی، تغییرات دستورالعمل ‌های داخلی و قوانین حاکمیتی را نیز اجرا نماید.
یک باور غلط وجود دارد که محاسبه حقوق و دستمزد امری آسان به نظر می ‌رسد و با یک فایل اکسل به راحتی انجام می‌ گیرد، ولی باید توجه کرد که با افزایش نیروی انسانی، حقوق و دستمزد، بیمه، مالیات و سایر هزینه ‌ها، وجود یک خطا در نحوه محاسبه حقوق و دستمزد می ‌تواند بسیار دردسر آفرین شود!
به همین دلیل اگر یک سازمان بخواهد حقوق و دستمزد کارکنان را به‌ صورت منظم و دقیق و با رویه‌ ای یکسان با حفظ تمامی قوانین حاکمیتی پرداخت نماید استفاده از نرم ‌افزار حقوق و دستمزد مناسب پیشنهاد می‌ گردد.

ویژگی های نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد

یک نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد مناسب باید بتواند اطلاعات شرکت ها را با دقت و سهولت ثبت کند تا مدیران شرکت ها بتوانند در زمان تصمیم گیری، گزارش ‌هایی سریع، دقیق و یکپارچه از آنها را استخراج نمایند. از سوی دیگر کارکنان باید بتوانند اطلاعات مالی شرکت را به راحتی و با سرعت و دقت بالا در آن ثبت و روند کارهای جاری را دنبال کنند.
نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد علاوه بر سادگی رابط کاربری باید بتواند محاسبات پیچیده حقوق و دستمزد هر کارمند را به تفکیک انجام دهد. انجام این محاسبات امری زمان بر و در عین حال برای بخش ‌های مالی و اداری هر شرکتی بسیار مهم است و در ضمن ریسک خطا در این محاسبات بسیار بالا است.
روش محاسبه حقوق و دستمزد به صورت سریع و دقیق منطبق با الزامات قانونی جذابیت استفاده از نرم ‌افزار حقوق و دستمزد را بیشتر می کند تا حدی که حتی شرکت‌ های کوچک با تعداد کارکنان معدود تلاش می کنند نرم ‌افزارهای حقوق و دستمزد را جایگزین محاسبات دستی نمایند.
در حقیقت استفاده از نرم ‌افزارهای محاسبه حقوق و دستمزد به سازمان ها و شرکت ها در افزایش میزان رضایت‌ مندی کارکنان از سویی و به تعامل با مراکز و سازمان‌ های مرتبط (بیمه، سازمان امور مالیاتی و سایر) از سوی دیگر کمک فراوانی خواهد نمود.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://vismanit.com/?p=1566
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترلینکدین

نظرات

0 نظر در مورد همه چیز در مورد حقوق و دستمزد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.