0

همه چیز درباره تاخیر و غیبت غیر موجه در قانون کار (نامه اخطار و تنبیهات)

3449 بازدید
تاخیر و غیبت غیر موجه

یکی از مهم‌ترین مشکلات رایج در شرکت‌های دولتی، غیردولتی و سازمان‌ها، بی‌نظمی کارکنان در ورود و خروج است. غیبت کارگران از مهم‌ترین موضوعاتی است که موجب بی‌نظمی و اختلال در روند کار شرکت‌ها و سازمان‌های خصوصی و غیر خصوصی می‌گردد. یکی از تعهدات اصلی که کارگران نسبت به کارفرمایان دارند، حضور به موقع آنها در محل کار می‌باشد. اصلی‌ترین تخلفی که در میان پرسنل‌ها اتفاق می‌افتاد، همین تاخیر و غیبت‌های غیر موجه است. در این محتوا قصد داریم راجع به تأخیر و غیبت کارکنان و نکاتی که در قانون کار و نحوه محاسبه آن اتفاق می‌افتد را به شما شرح دهیم. تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

نرم افزار حقوق و دستمزد ویسمن را در بسیاری از مشاغل می‌توان به کار برد. بنابراین بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کار با استفاده از آن می‌توانند به راحتی حقوق پرسنل خود را محاسبه کنند.

ضرورت پیروی از آیین نامه حضور و غیاب

در تمام مشاغل و کسب و کارها رعایت نظم و انضباط یکی از مهمترین عوامل در موفقیت و رشد می‌باشد. در صورت عدم پیروی از نظم و انضباط، بسیاری از مشاغل به اهداف خود دست پیدا نمی‌کنند. یکی از نکات بسیار مهم و اصل کاری در هر سازمانی که باید به عنوان برقراری نظم آن را به کار گرفت، رفت و آمد به موقع پرسنل در محل کار است.

هر شرکتی یکسری مقررات را با حضور و غیاب کارمندان در نظر می‌گیرد. ثبت ورود و خروج آنها جزو همین قوانین می‌باشد که به آن شیفت کاری می‌گویند. در بسیاری مواقع شاهد عدم اجرای این سیاست اصلی کارکنان و کارفرمایان هستیم. با تعریف قانون و مقررات نسبت به تاخیر غیرموجه می توان این قانون را خیلی پایبندتر کرد.

تعریف غیبت موجه در قانون کار

هر کدام از کارکنان موظف هستند که در ساعت و روز تعیین شده در محل کار حضور پیدا کنند. بنابراین عدم حضور در محل کار در روزهای تعطیل غیبت محاسبه نمی‌گردد. همچنین با داشتن مجوز و استفاده از مرخصی قانونی جریمه‌ای متوجه پرسنل نخواهد شد.

مطلب پیشنهادی: همه چیز در مورد اضافه کاری

شرایط موجه شدن غیبت پرسنل

ممکن است شخصی به هر علتی خارج از حدود و اختیارات خود نتواند در محل کار حضور به هم رساند، در این صورت غیبت موجه خواهد شد. شرایطی که موجب موجه شدن غیبت می‌گردد، شامل موارد زیر است:

  • تولد فرزند به مدت حداکثر دو روز
  • بیماری فرد که دارای مرخصی استعلاجی از پزشک معتمد سازمان تامین اجتماعی باشد.
  • احضار شخص به وسیله مراجع قضایی برای ادای شهادت و موارد شبیه به آن
  • فوت بستگان درجه یک مانند پدر، مادر، همسر و فرزند در مدت یک هفته
  • فوت بستگان درجه دو همانند خواهر و برادر حداکثر ۴ روز

البته نکته قابل ذکر اینکه در این شرایط باید تا ۴۸ ساعت این شرایط به کارفرما یا مدیر شرکت اطلاع داده شود. تایید صحت این موارد با مدیریت شرکت می‌باشد.

منظور از تاخیر و غیبت در قانون کار

برای همه ما برای یکبار هم که شده این مسئله پیش آمده است، که بنا به دلایل مختلفی با تاخیر در محل کار حاضر شده و یا به دلایلی مجبور به ترک محل کار خود و یا غیبت در آن روز شده‌ایم. پس منظور اصلی از تاخیر در واقع حضور شخص در محل کار بعد از ساعت شروع کار است. همانطور که از معنای غیبت هم برمی‌آید، عدم حضور در محل کار بدون گرفتن مجوز خاص، غیبت به حساب می‌آید.

در صورتی که کارکنان به دلایل مختلف، بدون هماهنگی قبلی و درخواست مرخصی در محل کار حاضر نشوند، طبق ماده ۸ قانون رسیدگی به تخلفات اداری یک تخلف اداری محسوب می‌گردد. در صورتی که غیبت موجه باشد، شامل غیبت نخواهد شد.

تعریف غیبت غیر موجه در قانون کار

هرگاه شخصی با اختیار و اراده کامل خود در محل کار حضور پیدا نکند، غیبت غیر موجه به حساب می‌آید. در غیر اینصورت مطابق بند ز ماده ۱۲۴ قانون استخدامی کشور مصوب ۱۳۴۵ غیبت موجه خواهد بود. عدم حضور در محل کار اگر بدون هماهنگی و اخذ مجوز از مسئول مربوطه باشد، باز هم شامل تعریف غیبت غیر موجه خواهد شد.

در صورت عدم حضور در محل کار، شخص مشمول دریافت حقوق و مزایای جانبی آن نمی‌گردد و به تعداد روزهای غیبت از حقوق و مزایای فرد کسر می‌گردد. به دلیل اینکه غیبت، تاخیر و تعدیل، بی انظباطی محسوب می‌شود، در صورت استمرار می‌تواند نظم شرکت‌ را بر هم بزند و معمولا با آن برخورد قاطعی می‌شود.

تنبیهات مهم در استمرار بی نظمی

در صورتی که بی‌نظمی و تأخیرات مکرر پشت سر هم انجام گردید، یک سری تنبهیات از سوی شرکت یا سازمان در نظر گرفته می‎شود. این تنبیهات شامل:

  • اخطار شفاهی
  • توبیخ یا اخطار کتبی
  • توبیخ کتبی با درج در پرونده پرسنلی خاطی
  • بررسی موضوع در شورای انضباطی و ارائه پیشنهاد به مدیریت برای قطع یا ادامه همکاری

نمونه نامه اخطار تاخیر

تاخیر و غیبت

منظور از تعجیل مجاز و تأخیر مجاز چیست

در بسیاری از مشاغل کارفرمایان برای کارکنان خود، فرجه یا مهلتی جهت ورود و خروج در نظر می‌گیرند. به عنوان نمونه اگر در شرکتی ساعت ورود ۸ و ساعت خروج ۱۶ باشد، چیزی حدود ۱۵ دقیقه برای ورودِ گروه در نظر می‌گیرند که به این حالت تاخیر مجاز می‌گویند و شامل کسر و کار جریمه نمی‌گردد. ۱۰ دقیقه هم برای خروج در نظر خواهند گرفت. مثلا اگر زمان خروج خود را هم بعد از ساعت ۱۵ و ۵۰ دقیقه ثبت کنند، به آن تعجیل مجاز خواهند گفت. اگر باز هم کارکنان و پرسنل در این مدت هم در محل کار حضور پیدا نکنند، قطعا با تأخیر و غیبت غیر مجاز روبه‌رو هستند.

آیا برای تاخیر و تعجیل جریمه در نظر گرفته می شود

هر شرکتی در رابطه با تأخیر و تعجیل یک سری قوانین خاص در نظر می‌گیرد یا مقررات خاصی را از خود نشان می‌دهد. در حالت عادی و معمولی در قبال مدت زمانی که پرسنل تاخیراتی در ورود یا تعجیل در خروج داشته باشند، از ساعت کاری او کسر شده و بابت این زمان حقوق به فرد تعلق نخواهد گرفت. به غیر از آن دیگر جریمه‌ای برای تاخیر و تعجیل در قانون کار برای آن در نظر گرفته نشده است.

مگر اینکه شرکت سیاست و مقررات دیگری را در نظر بگیرد. در بعضی از شرکت‌ها هم کارفرمایان دو برابر ساعت کاری یا یک روز کاری را از کارکنان کسر می‌کنند که به آن جریمه تاخیر و تعدیل می‌گویند. بعضی از شرکت‌ها هم با انعطاف پذیری خیلی بالاتری مواجه هستند، یعنی آنها از یک حالت شناور برای رفع مشکل استفاده می‌کنند. به عنوان مثال تاخیر در ورود با اضافه کار آخر وقت آن تهاتر و در واقع یر به یر می‌شود. فردی که ۳۰ دقیقه تاخیر در ورود داشته باشد ۳۰ دقیقه از اضافه کار وقت او کسر می‌شود.

مقررات آیین نامه حضور و غیاب

هر کسب و کاری باید مواردی که در آیین نامه برای حضور غیاب در نظر گرفته شده را رعایت کند. این موارد شامل:

  • ساعت دقیق ورود و خروج
  • حضور به موقع پرسنل
  • نحوه محاسبات تاخیر و تعجیل( کسر کار)
  • جریمه کسر کار
  • غیبت‌های موجه و غیر موجه
  • جریمه غیبت غیر موجه

تاخیر و غیبت

روش‌هایی برای کم کردن غیبت و تاخیر کارکنان

بسیاری از در سازمان‌ها و شرکت‌ها به دنبال راهکارهایی برای کاهش غیبت یا تاخیر کارکنان می‌باشند. در ادامه مطلب به این روش‌هابه صورت مختصر اشاره می‌کنیم:

  • قبل از استخدام و شروع به کار بهتر است مقررات حضور و غیاب را به پرسنل جدید یاد آور شوید تا در صورت تمایل استخدام شوند. نکات دیگر همانند ساعت ورود و خروج، ساعت کاری، مرخصی و غیبت هم در قراردادها ذکر نمایید.
  • از برخوردهای تبعیض آمیز در میان کارکنان به عنوان کارفرما جدا خودداری نمایید. باید تمام این آیین نامه انضباطی و ضوابط حضور و غیاب برای همه یکسان باشد. بهتر است خود کارفرما راس ساعت و یا حتی زودتر در محل کار یا سازمان حضور پیدا کند تا کارکنان هم پی به اهمیت آن ببرند.
  • با کارکنانی که بار اول تاخیر و غیبت دارند، برخورد عجولانه ای نداشته باشید. ممکن است این تغییرات عذر موجه مانند بیماری، مشکلات خانوادگی، خرابی خودرو و ترافیک شهری را به همراه داشته باشد. پس در برابر بی‌نظمی‌ها خیلی زود اقدام به تصمیم گیری نکنید. می‌توانید آنها را به گفتگوی دوستانه فراخوانده و مشکل را جویا شوید تا خیلی بهتر به آنها رسیدگی نماید.
  • در بسیاری مواقع تاخیر و غیبت‌های پشت سرهم کارکنان نشان از نارضایتی آنها دارد. در صورتی که این غیبت‌ها مکرر شد، بهتر است او را برای ادای توضیحات فرا بخوانید. اگر مشکل برطرف نگردید حال با جدیت هرچه تمام‌تر با آنها برخورد نمایید.
  • با گفتگوی مستقیم این نکته را به پرسنل گوشزد نمایید که حضور به موقع آن‎ها دارای اهمیت می‌باشد. از طرفی دیگر نادیده گرفتن به بی نظمی‌ها به کارکنان پیام عدم اهمیت حضور و غیاب آن از جانب شما را انتقال می‎دهد.
  • در مجموعه یا سازمان خود از سیستم‌های حضور و غیاب برای مدیریت و ورود و خروج پرسنل بهره ببرید. این
  • سیستم‌ها آمار دقیق تاخیر و غیبت‌ها را در موردهای مختلف ثبت می‌کنند. سپس می‌توانید عملکرد پرسنل و بخش‌های مختلف را خیلی بهتر ارزیابی نمایید.
  • سعی کنید در همان ابتدای استخدام نیروی کار متعهد و با اخلاق استفاده کنید. پرسنلی که مشتاق به کار باشند در ادامه کمتر بی‌نظیر را به وجود می‌آورند.

جمع بندی نهایی تاخیر و غیبت غیر موجه

در این بخش تلاش کردیم که به انواع بی انضباطی پرسنل در ورود و خروج به خصوص غیبت غیر موجه آن در قانون کار سخن به میان آوریم و همچنین در میان متن به درخواست بسیاری از کاربران نمونه از متن آیین نامه اخطار کتبی بابت تاخیر و غیبت عدم حضور در محل کار را در این مقاله گنجاندیم. اما این بی نظمی ها را می توان تا حد زیادی با نرم افزار حضور و غیاب ویسمن به حداقل رساند. اما این همه ماجرا نیست! با ویسمن می توانید یک نرم افزار یکپارچه حقوق و دستمزد داشته باشید و بدون هیچ نگرانی، به محاسبه و پرداختی های مجموعه خود بپردازید، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://vismanit.com/?p=17679
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترلینکدین

نظرات

4 نظر در مورد همه چیز درباره تاخیر و غیبت غیر موجه در قانون کار (نامه اخطار و تنبیهات)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام وقت بخیر به من گفتن حقوقم طبق قانون کاره ولی روز های تعطیل رسمی اگر نرم حقوقی به من تعلق نمیگیره واین با کارگر روز مزد فرقی نداره و روز های کاری هم شیفت هامون دوروز درمیون یا یک روز درمیونه امروزم که میخواستم برم بخاطر 6دقیقه تاخیر گفتن750000هزارتومن جریمه میکنن و راهم ندادن

    3

    1. سلام ، میتونید تشریف ببرید اداره کار شکایت کنید ، فقط بابت حرف هایی که زدند مستند داشته باشد.

      4

  2. با سلام
    ممنون از توضیحات خوبتون
    آیا کارفرما می‌تواند برای کارگر غیبت رد کند در صورتی که کارگر از قبل به کارفرما عدم حضور خود را اطلاع داده و ذخیره مرخصی نیز دارد؟!
    به عنوان مثال: کارگری ۱۰ روز ذخیره مرخصی دارد، جهت گرفتن ۷ روز مرخصی اقدام میکند، کارفرما می‌گوید ۴ روز مرخصی استحقاقی در نظر میگیرد و مابقی غیبت

    8

    1. سلام ، خواهش میکنم

      مرخصی یک بحث توافقی با کارفرماست که شما باید موافقت کارفرما رو لحاظ کنید حتی اگر 4 روز مرخصی بدون حقوق دریافت کنید. طبق چیزی که گفته شد ، اگر شما غیبت کنید امکان جریمه شما توسط کارفرما هست.

      5