با توجه به شرایط اقتصادی امروز، با گذشت زمان هر روز تامین هزینههای زندگی سختتر میشود؛ بنابراین دولت سعی دارد با تصویب قوانین حمایتی، تامین هزینههای زندگی کارگران، بازنشستگان و زنان شاغل را تسهیل کند. حق عائله مندی بازنشستگان و زنان شاغل یکی از مزایای حمایتی مصوب، با هدف تامین بخشی از هزینههای زندگی فرزندان واجد شرایط است.
آنچه در این مطلب می خوانیم
طبق قانون تمامی کارکنانی که فرزند دارند، باید در پایان ماه مبلغی به عنوان این حق دریافت کنند. میتوان گفت این امتیاز کمک هزینهای برای فرزندان افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی است. لازم به ذکر است که بانوان و آقایان شاغل از این تسهیلات بهره مند میشوند.
یکی از معضلات بسیاری از شرکتها و سازمانها محاسبه حقوق و دستمزد پرسنلشان میباشد. نرم افزار حقوق و دستمزد ویسمن یکی از نرم افزارهای پرکاربرد میباشد که به راحتی توانسته است این مشکل را حل کند.
حق عائله مندی زنان شاغل چیست؟
عائله فقط به افرادی که تحت تکفل بوده و بیمه شدهاند گفته میشود. عائله در قانون کار برای هر فرزند در نظر گرفته شده و در قانون مدیریت خدمات کشوری برای همسر و هر فرزند تعریف شده است. شخصی که فرزند دارد، قطعا هزینههای بیشتری خواهد داشت و لازم است که به او کمک شود. کمک هزینه عائله مندی به همین منظور برای این افراد در نظر گرفته شده است. کمک هزینه و حق عائله مندی بازنشستگان یا زنان شاغل توسط کارفرما یا مؤسسه به کارمند یا قیم پرداخت میشود. زنان شاغل دارای حق عائله مندی بوده و چون فرزندان تحت تکفل دارند، به این کمک هزینه نیازمند هستند.
بر اساس مواد ذکر شده در ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری، ماده 86 قانون بیمه تامین اجتماعی و قانون تفسیر بند 4 ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری، زنان شاغل میتوانند از حق عائله مندی بهرهمند شوند. این حق به منظور کمک هزینه این زنان که همسر ندارند یا همسرشان از کار افتاده و یا خرج فرزندان به عهده خودشان است، به آنها داده میشود.
نکات حق عائله مندی زنان شاغل
در بررسی نکات و شرایط بهرهمندی از عائله مندی زنان، باید به این مورد اشاره کنیم که طبق طرح جدید اعلام شده، به همه زنان شاغل، حتی زنان مجرد مثل زنان شاغل سرپرست خانوار، حق عائله مندی پرداخت خواهد شد.
دولت به تازگی با طرحی درخصوص پرداخت حق اولاد و عائله مندی به تمامی زنان شاغل سرپرست خانوار و همچنین پرداخت کمک عائله مندی به تمامی زنان شاغل مجرد موافقت کرده است. در سالهای گذشته این زنان شاغل که سرپرست خانوار بودند، حق اولاد به آنها تعلق نمیگرفت، اما با تصویب دولت از حق اولاد هم بهرهمند میشوند.
کمک هزینه عائله مندی و کمک هزینه فرزند به کارمندان مرد شاغل و بازنشسته که دارای همسر و حداکثر سه فرزند هستند پرداخت میشود. برای زنان شاغلی که شوهر ندارند یا شوهرشان از کار افتاده بوده و هزینه فرزندان به تنهایی بر عهده زن است، کمک هزینه عائله مندی بدون توجه به حق اولاد اعطا میشود.
حق عائله مندی بازنشستگان چیست؟
کارگران بازنشستهای که شرایط قانونی لازم را دارند از امتیاز حق عائله مندی بازنشستگان برخوردار هستند. در صورتی که مستمری بگیران مرد کامل از کارافتاده به حساب بیایند و همسر دائم آنها در قید حیات باشد، یکی از شرایطی است که بازنشستگان از این حق برخوردار میشوند. اگر افراد بازنشسته خانم، شوهر نداشته باشند از حق عائله مندی برخوردار میشوند. در صورتی که سن پسر یا پسران بازنشستگان زن کمتر از 18 سال بوده و یا در صورتی که سن پسر یا پسران این زنان بالای 18 سال باشد ولی به دلیل از کارافتادگی یا بیماری قادر به انجام کار نباشند هم شرایطی است که باعث میشود بازنشسته مورد نظر از حق عائله مندی بازنشستگان بهرهمند شود.
افزایش حق عائله مندی بازنشستگان در سال ۱۴۰۱
در سال ۱۴۰۱ حق اولاد و حق عائله مندی بازنشستگان افزایش پیدا کرد. برای افراد بازنشستهای که که قبل از سال ۱۴۰۱ تاریخ ازدواج خودشان و تاریخ تولد فرزندانشان ثبت شده باشد، کمک هزینه عائله مندی 407 هزار و 389 تومان و حق فرزند 115 هزار و 619 تومان است. مدیرکل امور مالی صندوق بازنشستگی کشوری در خصوص این موضوع بیان کرده است که بر اساس مصوبه دولت، هر بازنشستهای که تاریخ ازدواج و یا تاریخ تولد فرزند یا فرزندان او در سال 1401 ثبت شود، مبلغ عائله مندی او 814 هزار و 779 تومان شده و افزایش پیدا میکند.
در واقع افزایش این حقوق به مفاد بندهای 2 و 10 مصوبه هیات وزیران ربط داشته است. این بندها در خصوص «تعیین حقوق و مزایای شاغلین و بازنشستگان» صادر شده است و تنها افراد بازنشستهای مشمول این بخشنامه میشوند که محل خدمت آنان ردیف بودجه داشته باشد؛ بنابراین نهادهایی که ردیف بودجه ندارند، مشمول این بخشنامه نمیشوند و موضوع باید توسط دستگاه اجرایی مربوطه پیگیری شود.
آیا حق عائله مندی بازنشستگان و زنان شاغل مشمول مالیات و بیمه می شود؟
بهرمند شدن از حق عائله مندی از جمله مزایای شاغل بودن به حساب میآید. در بخشنامه مالیاتی درباره اینکه مشمول مالیات نمیشود، اشارهای نشده است.
به حقوق و مزایای شغلی مشمول مالیات در قانون مالیاتهای مستقیم اشاره شده است؛ بنابراین میتوان گفت که این تسهیلات مشمول مالیات به حساب میآیند. در این امتیاز کسر بیمه ای نباید رخ دهد؛ از این رو کارفرما نمیتواند از مبلغ این تسهیلات حق بیمه کارکنان خود را کم کند.
تسهیل در روند زندگی با دریافت حق عائله مندی
حقوق عائله مندی یکی از مواردی بوده که جزء حقوق و دستمزد افراد مشمول این طرح است. افرادی که در مشاغل دولتی و خصوصی کار میکنند و تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند نیز در صورت داشتن فرزند میتوانند از حقوق فرزندان و اعضای خانواده بهرمند شوند. هدف از پرداخت حق عائله مندی کمک به افراد شاغل و افزایش رفاه اجتماعی است.
در قانون تامین اجتماعی پرداخت این پاداش و تسهیلات به بازنشستگان و کارکنان توضیح داده شده است. حق عائله مندی بازنشستگان به افرادی که شرایط لازم را دارند، برای کمک به پیشبرد روند زندگی و کمک پرداخت میشود. از طرفی این امتیاز به افرادی تعلق میگیرد که از طریق قرارداد کار شاغل بوده و تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار میگیرند. این امتیاز مشمول مالیات شده و یکی از حقوق کارمند است که باید توسط کارفرما پرداخت شود.
مبلغی که کارفرما بابت این تسهیلات عائله مندی پرداخت میکند نباید از دستمزد و حقوق کم شود. حق عائله مندی به زنان شاغلی که شوهر ندارند یا شوهر آنان از کارافتاده است، تعلق میگیرد؛ به زنان شوهردار حق عائله مندی پرداخت نمیشود زیرا این حق به همسران آنان پرداخت شده و این از جمله شرایط حق عائله مندی است.
باید به تمام زنان شاغل وبازنشسته پرداخت شود
28