در زمینه کار، همواره بین کارفرما و کارگر یک قرارداد شامل نوع و محل کار، حقوق و مزایا، وظایف و موارد دیگر منعقد میشود. این قرارداد به دو صورت کتبی و شفاهی تنظیم می گردد. درست است که قرارداد کتبی یک قرارداد کاملا معتبر به شمار میآید، اما قرارداد شفاهی نیز یکی از اشکال قرارداد بوده که کاملا معتبر و صحیح محسوب میشود. قرارداد کار شفاهی در عین حال که قرارداد معتبری به حساب میآید، در زمینه گرفتن حق و حقوق، کارگران را آسیب پذیر می کند. بهتراست هنگام عقد این نوع قرارداد، هر دو طرف کارگر و کارفرما با اصول تنظیم این نوع قرارداد کار آشنا باشند تا ضرر و زیانی حاصل نشود.
آنچه در این مطلب می خوانیم
قرارداد شفاهی چیست؟
قرارداد شفاهی یکی از اشکال قراردادهای کاری است که کارگر و کارفرما طی گفت و گو بین خودشان آن را برقرار می کنند. در این قرارداد مانند قرارداد کتبی به مسائلی مانند حقوق و مزایا، ساعت کار و وظایف دو طرف اشاره میشود. انعقاد قرارداد شفاهی برای کار به معنی نداشتن قرارداد نیست و صرفا نشاندهنده این است که طرفین، قرارداد کتبی تنظیم نکرده اند.
این نوع قرارداد در عین معتبر بودن، یک قرارداد دردسرساز محسوب میشود که اثبات آن بسیار سخت است و با اینکه مشکلات زیادی دارد اما باز هم برای کارهای متعددی از آن استفاده میکنند. به طور مثال کارگری که در یک مغازه کار میکند به قرارداد شفاهی با مغازه دار و طی کردن حقوق و ساعت کار به صورت زبانی اکتفا میکند.
آیا قراردادی که کتبی نباشد قانونی است؟
قرارداد کار شفاهی یک قرارداد کاملا قانونی و معتبر است. این قرارداد مشکلات زیادی اعم از اثبات سخت به همراه دارد اما این مشکلات دلیل بر قانونی نبودن آن به شمار نمیآیند و با رعایت اصول تنظیمی این نوع قرارداد میتوان آن را اثبات کرد. بسیاری از مردم گمان میکنند که تنظیم نکردن قرارداد کتبی به این معنی است که کارفرما دیگر مسئولیت و تعهدی در برابر کارگر ندارد اما وجه درست این ماجرا این است که هر دو نوع قرارداد شفاهی و کتبی جزء انواع قرارداد کار محسوب میشوند و کارفرما در هر دو صورت نسبت به کارگر خود تعهد دارد.
معایب قرارداد کار شفاهی
همانگونه که گفته شد قرارداد کتبی نسبت به شفاهی رسمیت بیشتری دارد و قرارداد شفاهی مشکلات زیادی را به وجود میآورد. بزرگترین مشکل ایجاد شده توسط این نوع قرارداد، مربوط به بیمه بیکاری است. در صورتی که کارگر قرارداد کتبی کار نداشته باشد نمیتواند از بیمه بیکاری استفاده کند؛ چون که باید قرارداد را به اداره تامین اجتماعی تحویل بدهد.
مراحل پیگیری بیمه بیکاری، شرایط، مدارک لازم و نحوه پیگیری آن
مشکل دیگری که توسط این نوع قرارداد ایجاد میشود اثبات سخت آن است. بسیاری از مردم تصور میکنند که قرارداد شفاهی کار، یک قرارداد معتبر نیست و به همین دلیل برخی از کارفرمایان پس از اتمام کار با استناد به این تفکر از دادن حقوق کارگر سر باز میزنند. در این مواقع تعدادی از کارگرها نیز تصور میکنند که قرارداد آنها قانونی نیست و جنبه حقوقی ندارد و به همین دلیل از راه قانون برای گرفتن حق و حقوق خود اقدام نمیکنند. تعداد دیگری از کارگرها که شانس خود را برای گرفتن حقوق خود از راه قانونی امتحان میکنند، با مسیر سختی برای اثبات قرارداد خود مواجه میشوند. به دلیل این مشکلات ایجاد شده توسط قرارداد کار شفاهی، همواره پیشنهاد میشود که قرارداد خود را کتبی برقرار کنید و در مواقع اجبار طبق اصول این نوع قرارداد، قرارداد کار خود را منعقد نمایید.
مطلب پیشنهادی: قرارداد مقاطعه کاری و نکات مهم درباره آن
اثبات قرارداد کار شفاهی
همانطور که از ابتدای مقاله گفته شد یکی از مشکلات این نوع قرارداد، اثبات سخت آن است، اما کار غیر ممکنی نیست. طبق ماده 7 قانون کار، قرارداد کار عبارت است از “قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق السعی کاری را برای مدت موقت یا غیر موقت برای کارفرما انجام میدهد”. همچنین طبق ماده 6 قانون کار ” بهره کشی از دیگران ممنوع است”. بر اساس این دو ماده میتوان فهمید که هرگونه قراردادی که بین کارگر و کارفرما تنظیم شده باشد، کارفرما موظف به پرداخت حق و حقوق کارگر بوده و در صورت کوتاهی در پرداخت آن کارگر میتواند شکایت کند. مدارک لازم جهت شکایت و اثبات قرارداد شفاهی شامل موارد زیر است:
- فیش حقوقی
- لیست حضور و غیاب
- پرینت بانکی پرداخت حقوق
پس از جمع آوری مدارک، درخواست تحقیق از محل کار و پرس و جو از شهود ادعا داشته باشید.
اصول انعقاد قرارداد شفاهی
این نوع قرارداد در هیچ زمانی مناسب نیست و همواره قرارداد کتبی بر آن الویت دارد، اما بعضی مواقع به دلایل مختلف افراد به آن بسنده میکنند. برای اینکه پس از انعقاد قرارداد دچار مشکل نشوید، لازم است که به اصول قرارداد کار شفاهی آگاه باشید. از اصول این قرارداد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهمترین نکته این است که به قرارداد شفاهی اکتفا نکرده و برای تنظیم قرارداد کتبی پافشاری کنید.
- در صورتی که بین شما و کارفرما قراردادی بهصورت شفاهی برقرار است، فیشهای حقوق دریافتی را همواره جمع آوری نمایید.
- این قرارداد مانند قرارداد کتبی، قانونی و معتبر به شمار میآید اما در صورتی که مشروع باشد.
تفاوت های بین قرارداد کتبی و شفاهی
قرارداد شفاهی و کتبی هر دو یک قرارداد معتبر و قانونی بین کارفرما و کارگر هستند. تفاوت اصلی بین آنها این است که نوع کتبی رسمیت بیشتری نسبت به شفاهی دارد. تفاوت دیگر آنها در شیوه انعقاد بوده که قرارداد شفاهی به صورت لفظی برقرار میشود، در صورتی که قرارداد کتبی با تمام جزئیات مکتوب میگردد. در قرارداد کار شفاهی کارگر و کارفرما معمولا بر سر کلیات کار به توافق میرسند، درحالی که در قرارداد کتبی باید تمام جزئیات کار نوشته شود.
قرارداد شفاهی بهتر است یا کتبی؟
هر دو این قراردادها از قراردادهای کاری محسوب میشوند که در شیوه انعقاد و موارد دیگری تفاوت دارند. از آنجایی که قرارداد کتبی کاملا با تمام جزئیات مکتوب میشود و همواره یک نسخه از آن دست کارگر نیز است، قرارداد رسمیتری به شمار میآید. طی قرارداد شفاهی برای اینکه بعدا به مشکل برنخورید، بهتر است از اصول قرارداد شفاهی آگاهی داشته باشید. در صورتی که پس از انعقاد قرارداد و اتمام کار با کارفرمای خود به مشکل خوردید، میتوانید با جمع آوری مدارکی مثل فیش حقوقی از راه قانونی به حق و حقوق خود برسید.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.