0

حق عائله مندی تامین اجتماعی و قوانین مربوط به آن

2405 بازدید
حق عائله مندی تامین اجتماعی

یکی از موارد پرداختی در فیش حقوقی بیمه شدگان تامین اجتماعی، حق عائله‌مندی است. برای دریافت حق عائله مندی تامین اجتماعی شرایطی وجود دارد. با دانستن و رعایت این شرایط شما هم می‌توانید از این امتیاز بهره‌مند گردید. دریافت این حق، خود شرایط و تبصر‌ه‌های متفاوتی دارند که آشنایی با آن‌ها برای همگان ضروری است.

حق عائله مندی تامین اجتماعی چیست؟

یکی از قوانین تصویب شده در جهت حمایت از خانواده حق عائله‌مندی است. این دریافتی در جهت کمک به تامین هزینه فرزندان به کارمند پرداخت می‌شود. تبصره‌های مختلفی برای پرداخت حق عائله‌مندی، در ماده 86 و 87 قانون تامین اجتماعی وجود دارد. افراد در صورت دارا بودن این شرایط، مشمول دریافت این امتیاز می‌گردند.

در چه صورت حق اولاد به شما پرداخت می شود؟

تا پیش از سال 1400 و طبق قانون سال 1392 حق عائله مندی تامین اجتماعی، تنها به دو فرزند در خانواده پرداخت می‌شد. از سال 1400 طبق اصلاحیه ماده 86 قانون تامین اجتماعی و در جهت سیاست‌های تشویقی افزایش جمعیت، این امتیاز به تمام فرزندان کارمند بیمه شده، تعلق می‌گیرد.

دریافت حق عائله مندی تامین اجتماعی

شرایط دریافت حق عائله مندی

برای دریافت این حق باید هم‌زمان چندین شرط برقرار باشد. این شروط شامل موارد زیر می‌شود:

  1. قانون مرتبط با سن فرزندان: مطابق با متن پیشنهادی لایحه اصلاحی ماده 86، حق عائله مندی تامین اجتماعی ، به تمام فرزندان زیر بیست سال تعلق می‌یابد. تبصره هایی در این قانون وجود دارد. در صورتی که فرزندان به تحصیل مشغول باشند تا پایان زمان تحصیل آن‌ها امتیاز عائله‌مندی فرزند، به بیمه شده پرداخت می‌شود.

مدارک تحصیلی فرزندان که توسط مراکز معتبر آموزشی ارائه می‌شوند برای اثبات اشتغال به تحصیل کفایت می‌کند. شرایط بیماری و پزشکی فرزندانی که آن‌ها را از اشتغال باز می‌دارد از تبصره‌های این قانون است. فرزند مذکور تا زمان ابتلا به شرایط از کار افتادگی امتیاز حق اولاد را دریافت می‌کند.

  1. قانون مرتبط با حداقل زمان پرداخت بیمه: بیمه شده برای دریافت حق عائله‌مندی باید حداقل 720 روز بیمه پرداخت کرده باشد.

حق عائله مندی بازنشستگان و زنان شاغل

مبلغ پرداختی حق عائله مندی تامین اجتماعی

بر طبق جدیدترین اصلاحیه صورت گرفته در ماده 86 و 87 قانون تامین اجتماعی، این حق برای هر فرزند سه برابر حداقل حقوق روزانه بیمه‌شدگان در هر ماه است. حداقل دستمزد روزانه کارکنان سال جاری یعنی سال 1401 برابر با 1.393.250 ر‌یال تعیین شده است؛ بنابراین حق هر فرزند برابر 4.179.750 ر‌یال معادل با چهارصد و هفده هزار و نهصد و هفتاد و پنج تومان است.

دریافت حق عائله مندی در دوران بازنشستگی

در دوران بازنشستگی افراد زیر شامل دریافت حق‌ اولاد می‌شوند:

  • مردان بازنشسته و یا از کار افتاده به شرطی که دارای همسر دائمی باشند و یا اگر همسر مرد شاغل باشد در این موارد این حق به کارمند پرداخت می‌گردد.
  • زنان بازنشسته و یا از کار افتاده به شرطی که:
    • شوهر نداشته باشند (فوت و یا جدایی)
    • دارای فرزندان پسر کارمند بالای هجده سال نباشند و یا اگر بالای هجده سال دارند؛ شاغل به تحصیل باشند. همچنین اگر فرزندان دختر وی ازدواج نکرده باشند و شاغل نباشند به کارمند حق عائله مندی پرداخت می شود. (برای دختران شرط سنی وجود ندارد)
    • کارمند سرپرست خانوار باشد و توسط مدارک مستدل مشخص گردد که به تنهایی هزینه‌ها را بر عهده دارد.
    • همسر ایشان دارای شرایط پزشکی خاصی باشند که سبب از کار افتادگی شود. همچنین اینکه زن تکفل همسر خود را بر عهده داشته باشد.
حق عائله مندی در دوران بازنشستگی

دریافت حق عائله مندی در دوران بازنشستگی

تبصره های جدید در مورد حق اولاد بازنشستگان

بر طبق گزارش صندوق بازنشستگی کشوری، بازنشستگانی که تاریخ ازدواج خودشان و یا تولد فرزندشان پیش از سال 1401 باشد. میزان حقوق عائله مندی آنان برابر با 407 هزار و 389 تومان به ازای هر فرزند است. بر طبق سیاست‌های‌ جوانی جمعیت دولت، بازنشستگانی که تاریخ ازدواج خودشان و یا تولد فرزندشان در سال 1401 باشد حق عائله‌مندیشان دو برابر شده و 814 هزار و 779 تومان به ازای هر فرزند خواهد بود.

تنها بازنشستگانی مشمول این بخشنامه می‌شوند که دستگاه و ذی‌حسابی محل اشتغال آن‌ها دارای ردیف بودجه بوده و تحت پوشش این صندوق باشند؛ بنابراین، دستگاه‌های فاقد ردیف بودجه مشمول این بخشنامه نخواهند شد و موضوع باید از دستگاه اجرایی مربوطه پیگیری شود.

حق مسکن کارگر و قوانین مربوط به آن

سایر قوانین مرتبط با دریافت حق عائله مندی تامین اجتماعی

حق عائله‌مندی، حق کارمند است و قانون، کارفرما را ملزم به پرداخت آن می‌کند. در صورت عدم پرداخت آن افراد می‌توانند با مراجعه به مراجع ذیربط و شکایت از کارفرما، حقوق ضایع شده را دریافت نمایند. باید در نظر داشته باشید که این حق برای فرزندان فرد و نه همسر او، در نظر گرفته می‌شود.

تنها بستن قرارداد بر مبنای قانون کار، کارمند را در زمره افراد دریافت کننده حق عائله‌مندی قرار نمی‌دهد. برای دریافت این حق، کارفرما باید بیمه کارمند را به تامین اجتماعی پرداخت نماید و کارمند خود را بیمه کند.

قوانین مالیات و بیمه در مورد حق اولاد

امتیاز دریافتی عائله‌مندی طبق بخشنامه مالیاتی, از مالیات معاف نشده‌ بنابراین به آن‌ مالیات تعلق می‌گیرد. این امتیاز جزء امتیازاتی است که بیمه از آن‌ها کسر نمی‌شود؛ بنابراین نباید سهم بیمه از حق عائله مندی کارمند، توسط کارفرما کسر گردد.

شبهات مربوط به حق عائله مندی

شبهات مربوط به حق عائله مندی

بررسی چند شبهه در مورد حق عائله مندی

در زیر به بررسی چند مورد از مواردی که کارمندان تامین اجتماعی غالبا در دریافت حق عائله‌مندی با آن‌ها سروکار خواهند داشت؛ می‌پردازیم.

  • در هنگام زایمان و یا بیماری کارمندان، در صورتی که بارداری به تایید سازمان تامین اجتماعی رسیده باشد پرداخت حق عائله‌مندی بر عهده کارفرما خواهد بود.
  • در مورد کارمندانی که در زمان بیکاری از بیمه بیکاری طبق قانون کار بهره می‌برند؛ طبق قانون حق عائله‌مندی پرداخت نمی‌شود. اما در صورت موافقت کارفرما پرداخت آن بلامانع است.
  • برای دریافت حق عائله‌مندی فرد باید بیمه شده باشد. یعنی صرف سابقه پرداخت بیمه به مدت دو سال برای دریافت حق عائله‌مندی کافی نیست و کارمند باید برای دریافت حق عائله مندی تامین اجتماعی در حال پرداخت بیمه باشد.

مرخصی زایمان تامین اجتماعی

  • فرزندان در حال تحصیل، هم پسر و هم دختر اگر در حین تحصیل خود ازدواج نمایند؛ تا پایان تحصیلات خود، شامل دریافت حق عائله‌مندی می‌گردند.
  • امتیاز عائله‌مندی مرتبط با بیمه شدگان تامین اجتماعی است و وجود مقررات قانون کار برای دریافت آن التزامی نیست و فرد با مقررات استخدامی متفاوت نیز می‌تواند از آن بهره ببرد.
  • در صورتی که فرزند بیمه شده پس از هجده سالگی ترک تحصیل کرده و بواسطه آن حق عائله‌مندی او قطع شده باشد. بازگشت او به تحصیل باعث برقراری مجدد حق عائله‌مندی نمی‌شود.
  • برای مدت زمان ادامه تحصیل فرزندان مشمول حق عائله‌مندی، محدودیت سنی اعمال نشده است.
  • در صورتی که والدین هر دو در یک محل کار کنند؛ در صورت داشتن پیش شروط ذکر شده این حق باید به هر دو نفر پرداخت شود.

حق عائله مندی تامین اجتماعی را جدی بگرید

تا اینجا با حق اولاد در قانون تامین اجتماعی آشنا شدید و متوجه شدید تا چه اندازه جدی است. اکنون می‌توانید باتوجه به موارد فوق بررسی کنید که آیا در فیش حقوقی به شما تعلق می‌گیرد یا خیر؟ این نکته را در نظر بگیرید که حق ذکر شده هم در دوران کارمندی و هم در دوران بازنشستگی به افراد مشمول تعلق می‌گیرد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://vismanit.com/?p=12471
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترلینکدین

نظرات

0 نظر در مورد حق عائله مندی تامین اجتماعی و قوانین مربوط به آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.